Fysiotherapie Utrecht

Fysiotherapie in Utrecht; ongeveer 200.000 mensen bezoeken jaarlijks een fysiotherapeut. De redenen voor fysiotherapie kunnen verschillen. Zo zijn er oudere mensen waarbij fysieke klachten optreden. Iemand kan lichamelijke blessures oplopen door het beoefenen van zijn of haar sport en/of werk. Maar het kan ook gewoon een verkeerde beweging zijn. Fysiotherapie kan ondersteunend zijn bij bepaalde aandoeningen en na operaties.

Haptonoom en fysiotherapeut  Jos van Houwelingen in Utrecht kan je helpen de balans weer terug vinden tussen lichaam en geest d.m.v. fysiotherapie op haptonomische basis. En deze balans is nogal makkelijk verstoord in deze veeleisende maatschappij en de gevolgen hiervan zijn vaak allerlei onbewuste verkrampingen die pijn en stijfheid kunnen veroorzaken. De ‘normale’ fysiotherapie’ werkt meestal symptomatisch: er wordt geprobeerd de klacht ‘weg’ te werken. Ik probeer juist met de cliënt samen te doorgronden waarom jij nou speciaal deze klacht krijgt zodat je bewuster je eigen gezondheid in de gaten leert houden.

Fysiotherapie op haptonomische basis helpt u bij o.a. onderstaande lichamelijke klachten:

Fysieke klachten over het algemeen, Stress, Beroepsklachten van diverse aard, Paniekaanvallen, Whiplash, RSI, Ademhalingsklachten, Burn-out, Stotteren, Been/voet-problemen tgv. suikerziekte, Onbegrepen pijnklachten, Psychosomatische klachten

Doelen van de behandelingen kunnen zijn:  

– Het reduceren van pijn en versoepeling van het lichaam.

– Optimalisatie van kontakt met lichaam en het functioneren daarvan.

– Leren omgaan met chronische klachten.

Fysiotherapie kent verschillende werkvormen waarmee klachten behandeld worden. Meest voorkomend is wel de massage. Soms kunnen bepaalde oefeningen ekstra ondersteunend zijn.

Haptonomische wijze

Deze manier van fysiotherapie is erg ondersteunend bij lichamelijke klachten. Met name ook de lichamelijke klachten die ontstaan door geestelijke belastingen zoals: stress. Samen kijken wij ook of er misschien een relatie is tussen je klachten en leef- en werkomgeving. Ongemerkt kun je verkrampt reageren op belastende situaties. Ditonderzoek kan helpen een kompleter beeld te geven van de achtergrond van het ontstaan van de klachten.

Fysiotherapie

Ook bij de fysiotherapie wordt ervaringsgewijs gezocht naar onbewuste verkrampingen in het lichaam. Deze gaan van zichzelf al pijn doen, maar zetten ook het gewrichtsfuntioneren onder spanning, waardoor in het gewricht zelf ook klachten kunnen ontstaan. Ik werk veel met massage, hierdoor leer je sneller herkennen wanneer je spanning opbouwt of juist beter ontspant.

Kosten van fysiotherapie

Deze hangen af van de verzekeringsmaatschappij en hoe je bent verzekerd. Maar het is een onnodig ingewikkelde kwestie: er wordt onderscheid gemaakt tussen Chronisch en Niet – Chronisch. 

Chronische klachten worden in principe vergoed uit de basisverzekering. Maar de eerste 20 behandelingen komen daar weer niet uit (!). Die worden weer vergoed uit de aanvullende verzekering en als je die niet hebt moet je ze zelf betalen.  Je hebt overigen niet snel chronische klachten: je aandoening moet dan op een speciale lijst staan waarop vaak erfelijke ziektes staan of traumatische dingen als botbreuken of operaties.

Let wel op: bij aanspraak maken op de basisverzekering moet eerst de eigen bijdrage ‘opgemaakt worden.

Niet – Chronische klachten worden vergoed uit de aanvullende verzekering. Per ‘pakket’ wordt dan bepaald hoeveel keer fysiotherapie vergoed wordt. En niet chronische klachten is het merendeel van de klachten die de mens kan krijgen, denk aan pijn in nek – rug – heupen – benen schouders en armen en hoofd.

Bij fysiotherapie op haptonomische basis staan de lichamelijke klachten centraal.

Fysiotherapie Utrecht – Haptotherapie Utrecht – Klassieke Homeopathie – Acupunctuur – Chinese kruiden – Qi Gong – Stoppen met roken