Haptonomie Utrecht

Helen: naar het Geheel teruggaan

Haptonomie Utrecht

HAPTONOMIE   of  HAPTOTHERAPIE , het gaat over hetzelfde. De Haptonomie is het ‘filosofische’ stuk, de Haptotherapie is die ‘filosofie’ omgezet naar therapie. Je kunt het dus rustig over één kam scheren.

De Haptotherapie is eigenlijk heel basaal gericht. De mens is Lichaam en Geest en door de ‘gekte’ van de wereld, worden we ahw. naar ons hoofd (Geest) gejaagd. Het evenwicht is dan verstoord en dat kan leiden tot allerlei nare ongemakken. De Haptotherapie doet aan die ongemakken in principe niets, maar helpt jou weer in kontakt te komen met je Lichaam. Daardoor wordt de balans weer hersteld en kun je vanuit je eigen balans de ontstane ongemakken beter overzien en weer helen.

Haptonomie ondersteunt bij eigenlijk allerlei soorten lichamelijke maar ook psychologische klachten:

Het begint bij de ‘gewone’ pijnklachten in hoofd -nek – schouders -armen en handen en rug – heup – been -knie en voetklachten. Klachten die spontaan ontstaan zijn en maar niet overgaan, maar ook sportletsels die over zouden moeten gaan maar toch door blijven zeuren. Daarnaast ondersteunt het ook de meer ‘bijzondere’ klachten als reuma, artrose, whiplash, MS, ALS en benauwdheden als astma, kortademigheid of andersoortige ademhalingsproblematiek. Ook bij een burnout is de balans goed verstoord en kan Haptotherapie prima inzicht laten ervaren en ondersteunen.

Op het psychologische vlak biedt de Haptotherapie ondersteuning bij hyperventilatie, onrust en stress, paniekaanvallen, stotteren, dyslexie en evenwichtsproblemen, maar ook rouwverwerking en scheidingspijn. Ook kan het heel ondersteunend zijn om onderlinge spanningen vanuit het Haptonomische licht te onderzoeken.

Doelen van de haptonomie behandelingen kunnen zijn:  

  • Balanceren van de Lichaam / Geest balans en daarmee je eigen helderheid weer terugkrijgen.
  • Terugvinden van het evenwicht in jezelf, weer stevig op eigen benen gaan staan.
  • Je bevrijden van allerlei aangeleerde reflexen en gedragingen en weer in kontakt komen met je eigen authenticiteit.
  • Voor jezelf op gaan komen: assertiviteit.
  • Leren moeilijke zaken bespreekbaar te maken.
  • Leren pijn te dragen ipv. te verdragen.
  • Ontspannen leren zijn in belastende situaties.

De therapeutische vormen zijn:  het zoeken naar de letterlijke ervaringen met je Lichaam, haptonomische massage, en allerlei bewustzijns/koördinatie oefeningen die een verdieping en verbetering van het kontakt met je Lichaam ten doel hebben.

Kosten van haptonomie

Hangt af van de verzekeringsmaatschappij en hoe je bent verzekerd. Bij een basisverzekering alleen wordt haptonomie niet vergoed . Bij een aanvullende verzekering wordt de haptotherapie meestal ondersteund met een dagvergoeding van rond de 50 tot 80 %. met een bepaald maksimum bedrag afhankelijk van het gekozen pakket, . Heel soms is er 100 % vergoeding.

Zie hiervoor de links onderaan op de Home – page.

Bij  Fysiotherapie op Haptonomische basis staan de lichamelijke klachten centraal. Bij de Haptotherapie is er ook aandacht  voor de omstandigheden waarbinnen de klachten ontstaan zijn

Haptonomie Utrecht – Fysiotherapie Utrecht – Klassieke Homeopathie – Acupunctuur – Chinese kruiden – Qi Gong – Stoppen met roken