Haptotherapie begeleidt anders dan de psychologie
In de psychologie zie je vaak dat je een traject moet gaan om de dingen waar je niet tevreden over bent van jezelf, te veranderen. Je zou kunnen zeggen, dat je A bent en B zou moeten worden.
De haptotherapie ziet dat fundamenteel anders. Het feit dat je zou moeten veranderen betekent eigenlijk dat je jezelf afwijst. En daar begint de ellende al: je komt in strijd met jezelf.
Realiseer je maar, je hele geschiedenis heeft jou gevormd. Je hebt op jouw manier leren omgaan met allerlei (‘lastige’) situaties in het verleden. Daar hebben zich allerlei (‘overleef’-)patronen’ uit opgebouwd. En zo reageer je natuurlijk nog steeds op het leven. Dat zijn gewoontepatronen geworden.
Maar omdat dat vaak reflexmatig (onbewust) gaat roept dat onvrede op en willen we veranderen. De haptotherapie helpt je dit te gaan herkennen en er een knipoog bij te gaan voelen, het niet meer zo serieus te gaan vinden en te gaan snappen dat het niet anders kán dat je primair zo reageert. Pas als je dit gaat leren herkennen en hier bij leert ontspannen, kan zich iets authentieks (iets van jezelf) gaan ontwikkelen.
Het gaat er dus om dat ‘a’ ook ‘A’ mag zijn!
Pijn en Lijden
Ook hier maakt de haptotherapie een wezenlijk verschil tussen beide. Pijn (ongemak) is onvermijdelijk in het leven. Dat zullen we moeten accepteren. Als we dat niet doen en in verzet komen, (het niet willen voelen,) komen we in strijd met de Pijn. Die strijd noemt de haptotherapie Lijden. En dát is waar we echt last van hebben: Lijden. Dat kan jaren voortduren. Het vernauwd ons bewustzijn. We zijn op een of andere manier alsmaar daarop gefocust.
Verlangen
Een mens komt niet zonder reden in beweging. Als ik honger heb ga ik eten maken. Als ik me stoor aan rommel ga ik het opruimen. Als ik een dak boven mijn hoofd wil, ga ik studeren om geld te kunnen verdienen om een huis te kunnen kopen; er is altijd een reden om in beweging te komen. Je zou die reden VERLANGEN kunnen noemen.
Als ik honger heb is er een verlangen om te eten. Als ik het koud heb is er een verlangen naar beschermende kleding. Ik kom dan in beweging om mijn verlangen te bevredigen.
In de praktijk sta je hier niet bij stil. Je gaat eten maken, trekt een extra trui aan of gaat gewoon opruimen. Dat doe je eigenlijk automatisch. Maar altijd zit er een verlangen onder. Niets verkeerds aan, veel dingen worden op die manier makkelijk en snel geregeld. Maar als je daar echt bij stil staat, wordt je eigenlijk geleefd door je onderbewuste. Ergens diep van binnen zit er iemand aan de knoppen die jou aanstuurt. En die jij zijn gang maar laat gang. Blind! En die jou dus ook in de problemen kan brengen (kan frustreren) want niet ieder verlangen wordt bevredigd.
Er zijn 2 soorten verlangens.
De ene is gebaseerd op je meest basale oorsprong, op overleven. Je móet eten, je móet je beschermen tegen koude, je móet een dak boven je hoofd. Dus de verlangens die daarbij horen, …”ik heb honger, ik verlang naar eten”… … “ik heb het koud, ik verlang naar dikkere kleding” … zijn puur overlevingsgericht. Basaler kan het niet.
De andere is van meer psychologische oorsprong. … “ik verlang naar liefde en gezien en gehoord worden” … , … “ik verlang ernaar een instrument te kunnen bespelen” … Een gevolg hiervan kan zijn dat je ‘systeem’ dan op zoek zal gaan naar liefde en ga je muziekles nemen. Allemaal acties aangestuurd vanuit het onderbewuste.
Áls we dáár nou eens contact mee zouden maken, zou ons dat een schat van informatie kunnen opleveren over ons wel en wee en waarom we doen wat we doen.
Dan krijgen we meer inzicht in onszelf en vooral, meer controle. Dan word je minder geleefd door je onderbewuste, maar kun je gaan kiezen of je voor een bepaalde actie gaat of juist niet.
Haptotherapie Utrecht – Massagetherapie Utrecht – Klassieke Homeopathie – Acupunctuur – Chinese kruiden – Qi Gong – Stoppen met roken