Visie

Haptotherapie gaat over voelen

Karakteristiek voor de Haptotherapie / Haptonomie is het voelen. Maar als we het over voelen hebben, kan er al snel verwarring ontstaan. Niet iedereen bedoelt dan hetzelfde. Het is daarom ondersteunend om voelen te onderscheiden in emotioneel voelen en fysiek voelen. De Haptotherapie / Haptonomie concentreert zich heel specifiek op het fysieke voelen. En dit fysieke voelen gaat over je lichaam; wat ben je daar bewust van?

Een mens is Lichaam en Geest. Omdat het leven niet altijd eenvoudig is en we vaak een hoop ballen tegelijk in de lucht moeten houden, gaat onze aandacht dáár vaak helemaal aan op. Hierdoor verdwijnt het contact met ons lichaam naar de achtergrond.
We vóelen onszelf niet meer.
We denken dat nog wel te doen, maar wat we dan voelen zijn emoties, vermoeidheid of pijn. Signalen van het lichaam dat er iets niet goed gaat. Het lichaam zelf blijft echter uit beeld. Hierdoor gaan we heel gemakkelijk over onze grenzen, want die voelen we niet. Sterker nog, weten niet eens hóe je die zou moeten voelen. Meestal voel je achteraf pas dat het teveel geweest is. En steeds opnieuw overkomt je dit.
Wat in eerste instantie misschien herkenbaar is hierin, is, dat je de aandacht voor jezelf verliest. Je wordt in beslag genomen door wat je aan het doen bent. Dát is belangrijk en het moet goed en het moet af. We laten ons teveel meeslepen. Hiermee verliezen we onszelf. Onze geest maakt zich los van ons lichaam en richt zich op opdrachten en de doelen, die we ons gesteld hebben of aan ons gesteld worden. Het lichaam wordt hierbij gereduceerd tot een voertuig waar geen betrokkenheid meer bij is maar waar we wél allerlei eisen aan stellen. Hiermee is de voorwaarde geschapen om ongemerkt allerlei onbegrepen klachten te krijgen.

We merken in bepaalde situaties dan niet hoe lastig die voor ons zijn, omdat we ons erg aan het inspannen zijn om er het beste van te maken en snappen achteraf niet waarom we het zo benauwd hebben gekregen of hoofdpijn hebben. Allemaal omdat we niet gewend zijn om contact met ons lichaam te houden. En mócht het ons al lukken, dan blijkt dit contact erg instabiel. Er hoeft maar iets te gebeuren wat ons raakt en we zijn alweer afgeleid.
De mens ís een kwetsbaar (raakbaar) wezen. Door al de kwetsingen die we hebben opgedaan in ons leven zijn er vele “wonden” ontstaan, die nog steeds pijn kunnen doen als we er (onbewust) aan herinnerd worden. Want die wonden worden regelmatig geraakt door de gebeurtenissen om ons heen. Omdat die emotionele pijn niet altijd welkom is verkrampen we om maar niet te hoeven voelen… of gaan we aan de slag om onszelf af te leiden.
Het is een kramp die het voelen onderdrukt. Een kramp dus om de emotie tegen te houden. Een kramp die ons onrustig maakt, want als we tot rust komen begint de emotie zich op te dringen als een luchtbel in het water die naar boven wil. Deze onrust maakt doeners van die mens, haastige rusteloze geesten die op zoek zijn naar afleiding. Deze kramp is lichamelijk zichtbaar in de vorm van (spier)spanning.
Deze spanning veroorzaakt op den duur pijn, maar ook benauwdheid of misselijkheid, soms ook acuut. Deze spanning, die van zichzelf ook al pijnlijk is, zet ook de gewrichten onder druk waardoor het vrije bewegingsverloop gestoord wordt en de gewrichtsbewegingen pijnlijk en belemmerd kunnen raken.

De haptotherapie leert je het lichaam weer te gaan voelen door te leren emotioneel voelen en fysiek voelen van elkaar te gaan onderscheiden.

Haptotherapie begeleidt anders dan de psychologie

In de psychologie zie je vaak dat je een traject moet gaan om de dingen waar je niet tevreden over bent van jezelf, te veranderen. Je zou kunnen zeggen, dat je A bent en B zou moeten worden.
De haptotherapie ziet dat fundamenteel anders. Het feit dat je zou moeten veranderen betekent eigenlijk dat je jezelf afwijst. En daar begint de ellende al: je komt in strijd met jezelf.

Realiseer je maar, je hele geschiedenis heeft jou gevormd. Je hebt op jouw manier leren omgaan met allerlei (‘lastige’) situaties in het verleden. Daar hebben zich allerlei (‘overleef’-)patronen’ uit opgebouwd. En zo reageer je natuurlijk nog steeds op het leven. Dat zijn gewoontepatronen geworden.
Maar omdat dat vaak reflexmatig (onbewust) gaat roept dat onvrede op en willen we veranderen. De haptotherapie helpt je dit te gaan herkennen en er een knipoog bij te gaan voelen, het niet meer zo serieus te gaan vinden en te gaan snappen dat het niet anders kán dat je primair zo reageert. Pas als je dit gaat leren herkennen en hier bij leert ontspannen, kan zich iets authentieks (iets van jezelf) gaan ontwikkelen.
Het gaat er dus om dat ‘a’ ook ‘A’ mag zijn!

Pijn en Lijden
Ook hier maakt de haptotherapie een wezenlijk verschil tussen beide. Pijn (ongemak) is onvermijdelijk in het leven. Dat zullen we moeten accepteren. Als we dat niet doen en in verzet komen, (het niet willen voelen,) komen we in strijd met de Pijn. Die strijd noemt de haptotherapie Lijden. En dát is waar we echt last van hebben: Lijden. Dat kan jaren voortduren. Het vernauwd ons bewustzijn. We zijn op een of andere manier alsmaar daarop gefocust.

Verlangen

Een mens komt niet zonder reden in beweging. Als ik honger heb ga ik eten maken. Als ik me stoor aan rommel ga ik het opruimen. Als ik een dak boven mijn hoofd wil, ga ik studeren om geld te kunnen verdienen om een huis te kunnen kopen; er is altijd een reden om in beweging te komen. Je zou die reden VERLANGEN kunnen noemen.
Als ik honger heb is er een verlangen om te eten. Als ik het koud heb is er een verlangen naar beschermende kleding. Ik kom dan in beweging om mijn verlangen te bevredigen.
In de praktijk sta je hier niet bij stil. Je gaat eten maken, trekt een extra trui aan of gaat gewoon opruimen. Dat doe je eigenlijk automatisch. Maar altijd zit er een verlangen onder. Niets verkeerds aan, veel dingen worden op die manier makkelijk en snel geregeld. Maar als je daar echt bij stil staat, wordt je eigenlijk geleefd door je onderbewuste. Ergens diep van binnen zit er iemand aan de knoppen die jou aanstuurt. En die jij zijn gang maar laat gang. Blind! En die jou dus ook in de problemen kan brengen (kan frustreren) want niet ieder verlangen wordt bevredigd.

Er zijn 2 soorten verlangens.
De ene is gebaseerd op je meest basale oorsprong, op overleven. Je móet eten, je móet je beschermen tegen koude, je móet een dak boven je hoofd. Dus de verlangens die daarbij horen, …”ik heb honger, ik verlang naar eten”…   … “ik heb het koud, ik verlang naar dikkere kleding” …    zijn puur overlevingsgericht. Basaler kan het niet.
De andere is van meer psychologische oorsprong. … “ik verlang naar liefde en gezien en gehoord worden” … , … “ik verlang ernaar een instrument te kunnen bespelen” …      Een gevolg hiervan kan zijn dat je ‘systeem’  dan op zoek zal gaan naar liefde en ga je muziekles nemen. Allemaal acties aangestuurd vanuit het onderbewuste.
Áls we dáár nou eens contact mee zouden maken, zou ons dat een schat van informatie kunnen opleveren over ons wel en wee en waarom we doen wat we doen.
Dan krijgen we meer inzicht in onszelf en vooral, meer controle. Dan word je minder geleefd door je onderbewuste, maar kun je gaan kiezen of je voor een bepaalde actie gaat of juist niet.

Haptotherapie Utrecht – Massagetherapie Utrecht – Klassieke Homeopathie – Acupunctuur – Chinese kruiden – Qi Gong – Stoppen met roken